Mozūrijos maratonas (Mazurski Maraton Rolkowy) – arčiausiai Lietuvos vykstančios riedučių lenktynės. Renginio namai – Ruciane-Nida miestelis, kurio vaizdingose apylinkėse nutiesto bendro naudojimo kelio atkarpoje, kurios ilgis maždaug 5 km, kasmet paruošiama trasa. Ją supa miškas, tad Mazūrijos maratone retai būna stipriai vėjuota, nėra didelių įkalnių ir nuokalnių, o taip pat aštrių posūkių. Tačiau trasos galuose tenka apsisukti vos 5-6 metrų pločio asfalto juostos ribose, tad sportininkai sulėtėja beveik iki pilno sustojimo. 

Maratonininkai įveikia 4, o pusmaratonininkai – 2 ratus. Kadangi trasa ne žiedinė, o švytuoklinė, tai judėjimas abiem kryptimis vyksta tame pačiame kelyje. Yra buvę atvejų, kai sutapus sprintams priešingomis kryptimis judančiose grupėse, sportininkai išgyveno aštrių akimirkų, juk abipusio sprinto metu artėjimo greitis gali viršyti 80 km/h!

Šiais metais Mazūrijos riedučių maratonas įtrauktas į pasaulinės riedlenčių ir riedučių sporto federacijos Word Skate kalendorių, o dalyvių skaičius priartėjo prie 500. Deja, varžybų data sutapo su Pasaulio čempionatu Italijoje, tad ankstesniųjų maratonų nugalėtojų ir prizininkų Reinio Znotinšo (Latvija), Pawelo Ciezki (Lenkija) ir kitų šiais metais čia nesutikome. Lietuvos delegacija taip pat buvo kiek kuklesnė negu anksčiau, tačiau rezultatai nenuvylė – pagaliau iškovotas pirmasis Lietuvos atstovų podiumas bendroje įskaitoje!

Šio pasiekimo autorė – Salla Korpivaara, su LT Stride komandos draugų pagalba puikiai realizavusi savo taktinį planą. Stiprios varžovės neleido atsiplėšti, tad paskutiniuose metruose vyko arši kova: pirmoji finišo liniją kirto Keiu Oras iš Estijos (01:21:16.91), antroji – Malgorzata Tokarz (01:21:21.35), o trečioji – asmeninį rekordą pasiekusi ir tik 0.38 sek. atsilikusi Salla, kuri 42.195 km distanciją nuriedėjo per 01:21:21.73. Įkvepiantis rezultatas!

Vyrų elito grupėje startavo Julius Baradinskas, Justas Bimbiris, ir Vaidas Rastenis (visi iš LT Stride). Nesant akivaizdžių favoritų, Lietuvos sportininkai ilgai laikėsi lyderių grupėje, tik po 25 km „paleidę” agresyviai atakavusį greičiausiųjų šešetuką. Antrojoje grupėje likus 13 riedutininkų, LT Stride duetas (Julius ir Vaidas) suderintais veiksmais išvedė Julių į finalinį sprintą, kur jis tik 0.20 sek. nusileido Sebastian Mazurek (01:12:20.57), užimdamas 8-ąją vietą bendrojoje įskaitoje ir 2-ąją savo amžiaus grupėje (01:12:20.77). Vaidas finišo liniją kirto dar po 3 sekundžių, įveikdamas devynis varžovus – 11-oji vieta bendrojoje įskaitoje ir taip pat 2-oji amžiaus grupėje (01:12:23.69). Justinas finišavo per 01:18:09.24, užimdamas 26-ąją vietą bendrojoje įskaitoje bei 8-ąją amžiaus grupėje. Čempiono taurė ir vėl keliauja į Latviją, kur ją išsiveža Gustavs Vacietis, užtrukęs trasoje 01:10:29.71.

Norime atskirai paminėti Ronaldą Jakubovskį (LT Stride), po ilgos pertraukos tik visai nesenai grįžusį į greitąjį riedėjimą ir startavusį už elito grupės. Ronaldas distanciją įveikė per 01:21:24.21 (30-ioji vieta bendroje įskaitoje ir 9-oji amžiaus grupėje) bei pasiekė asmeninį rekordą. Dar svarbiau, kad savo puikų asmeninį rezultatą jis suderino su taktine pagalba komandos draugams – išties nuostabus pasirodymas!

Dar puspenktos minutės ilgiau trasoje užtruko Jevgenijus Sokolovas iš Kauno (01:25:53.03, 47-oji ir 14-oji vietos). Kitą Kauno riedutininkų bendruomenės atstovę Simoną Urniežaitę iššūkiai lydėjo visą savaitgalį: ji planavo riedėti tik 21.2 km, tačiau organizatoriai kažkodėl nusprendė kitaip – pasiruošus pusmaratoniui prieš pat startą sužinoti, kad teks įveikti dvigubai didesnį atstumą nėra tai, ko tikiesi. Vėliau ji apmaudžiai pateko į griūtį trečiajame rate ir paleido greitą bei stabilų „traukinuką”, tačiau finiše tik 1.23 sek. skyrė Simoną nuo amžiaus grupės podiumo (01:29:26.23, 14-oji ir 4-oji vietos). Veronika Aršulė iš Snails & Cheetahs įsirašė į savo sportinę biografiją įsirašė dar vieną finišą per 02:01:43.57 (48-oji vieta bendrojoje įskaitoje ir 20-oji amžiaus grupėje).

Nepaisant rezultatų, kuriuos jau aprašėme, esame tikri, kad viena Lietuvos riedutininkė šias varžybas įsimins geriau už kitus dalyvius: Astai Rakauskaitei iš Palangos tai buvo pirmasis jos pusmaratonis! Ir iškart labai netgi perspektyvus laikas – 21.2 km įveikti per 00:43:50.29, užimant 12-ąją vietą bendrojoje įskaitoje ir 4-ąją amžiaus grupėje! Mūsų kuklia nuomone, tik varžybinės patirties stoka neleido Astai užlipti ant podiumo – antrosios vietos laimėtoja finišavo 2.50 sek. greičiau, o nuo trečiosios vietos skyrė vos 1.35 sek.! Rimtas įspėjimas veteranėms, kad lenktynių trasoje atsirado dar viena labai greita mergina.

speedskaters.lt sveikina 2023-iųjų Mozūrijos riedučių maratono dalyvius ir džiaugiasi įkvepiančiais pasiekimais. Kita stotelė – Berlynas!

Maratono rezultatų protokolas (PDF byla) >>
Pusmaratonio rezultatų protokolas (PDF byla) >>

2023 metų Mozūrijos maratonas fotografijose